Yeni Sınav TYT ve AYT
Eski ismi YGS-LYS, yeni ismi ise TYT-AYT olan sınav ile öğrencilerin Mart ve Haziran aylarında iki farklı dönemde heyecan, stres yaşamasına gerek kalmayacak. Yeni sınav iki oturumdan oluşacak ve sınavlar cumartesi – pazar yapılacaktır. Tüm adayların girmek zorunda oldukları ilk oturum;
TYT(TEMEL YETERLİLİK TESTİ)
Temel Yeterlilik Testi’ne tüm adaylar gireceği için bu sınavın soru ağırlığı Matematik ve Türkçe üzerine olacaktır. TYT olarak kısaltılan bu ilk oturumda öğrencilerden 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 120 soruya 135 dakika içinde cevap vermeleri istenecek.
TYT sınavında öğrencilerin temel bilgi birikimlerinin ölçülmesi hedeflenmektedir. İlk sınav için dezavantaj, Sosyal Bilimler bölümündeki soruların sayısının azaltılmış olmasıdır. Tarih ve Coğrafya branşlarından sorulacak soru sayısının 10 adet olması öğrencilerin temel tarih ve coğrafya bilgisini ölçmekte yetersiz kalınacağı düşüncesini ortaya çıkaracaktır. Matematik açısından bakıldığında önceki sınav sistemi ile herhangi bir fark göremiyoruz. Sınavın ismi değiştirilse de Matematik branşı özelinde sınav konuları değiştirilmemiştir.
İlk adım sınavlarının genel özelliği, lise müfredatında bir değişiklik yapılmadığı sürece sınava tekrar hazırlanmayı düşünenlerin değiştirmesi gereken pek de bir şey olmamasıdır. Herhangi bir müfredat değişikliği olduğunda zaten blog yazılarımıza bunu yansıtacağımıza emin olabilirsiniz 🙂 blog yazılarımızı takip etmenizde bu açıdan sizler için yarar var.
AYT ve TYT’ye hazırlık aşamasında Atabey farkını yaşamak için fiyatlarımıza göz atabilirsiniz…
AYT (Alan Yeterlilik Testi)
TYT sınavından bir gün sonra yapılması planlanan ikinci oturum ise 40 Matematik 40 Türkçe 40 Fen Bilimleri 40 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 160 sorudan oluşmakta ve 180 dakikalık sürede öğrencilerden sınavı tamamlamaları istenmektedir. Adaylar kendi tercih edecekleri bölümlerin doğrultusunda soruları çözecekler. Baraj puanı 180 olarak belirlenen bu sınavın üniversite tercihindeki ağırlığı TYT sınavına göre daha fazla olacaktır.
TYT sınavı %40 oranında AYT ise %60 oranında tercih puanı olarak hesaplanacak, TYT cevapları üzerinden 150 puan barajını geçen öğrenciler ikinci oturumda alacakları puanı kullanıp tercih yapma hakkı kazanacaktır.
Kendi branşım olarak Matematik üzerinden ağırlıklı sınava hazırlanmayı düşünen öğrencilere tavsiyem, çalışma sistemlerini hiç değiştirmeden sanki sınav sistemi hiç değişmemiş gibi çalışmaya devam etmeleridir. Yapılan şekilsel değişikliğin Matematik branşına temelde bir etkisi bulunmamakta bol bol soru çözerek cevaplama pratiği yakalamalı ve kendinizi farklı soru tiplerine hazır hale getirmelisiniz. Başarı dileklerimle…
DÖNDÜ KAYA
MATEMATİK ÖĞRETMENİ
Matematik Soruları Konu Dağılımı
Sayılar | Oran Orantı | Karmaşık Sayılar | Doğruda ve Üçgende Açılar | Eşkenar Dörtgen – Deltoid | Dönüşümlerle Geometri |
Sayı Basamakları | Denklem Çözme | Parabol | Dik ve Özel Üçgenler | Dikdörtgen | Trigonometri |
Bölünebilme | Kümeler | Polinomlar | Dik Üçgende Trigonemetrik Bağıntılar | Çemberde Açılar | Çemberin Analitiği |
OBEB-OKEK | Fonksiyonlar | Toplam-Çarpım** | İkizkenar ve Eşkenar Üçgen | Çemberde Uzunluk | Genel Konik Tanımı (Dış Merkezlik) |
Rasyonel Sayılar | Permütasyon | Mantık | Üçgende Alanlar | Daire | Parabol |
Basit Eşitsizlikler | Kombinasyon | Modüler Aritmetik | Üçgende Açıortay Bağıntıları | Prizmalar | Elips |
Mutlak Değer | Binom | Eşitsizlikler | Üçgende Kenarortay Bağıntıları | Piramitler | Hiperbol |
Üslü Sayılar | Olasılık | Logaritma | Üçgende Eşlik ve Benzerlik | Küre | Çokgenler |
Köklü Sayılar | İstatistik | Diziler | Üçgende Açı-Kenar Bağıntıları | Koordinat Düzlemi ve Noktanın Analitiği | Dörtgenler |
Çarpanlara Ayırma | İntegral | Seriler | Tekrar Eden, Dönen ve Yansıyan Şekiller | Vektörler-1 | Yamuk |
Türev | Limit ve Süreklilik | Uzay Geometri | Doğrunun Analitiği | Paralelkenar |
HENÜZ YORUM YOK